Reestdalroute

Benieuwd wat de Reestdalroute voor u in petto heeft? Lees onderstaande beschrijving en laat u verrassen door de vele idyllische plaatsen en de rijke historie die dit gebied rijk is.

Omschrijving Reestdalroute

ReestdalrouteHet sterk meanderende riviertje de Reest slingert zich als een grenslijn tussen Drenthe en Overijssel en loopt van Dedemsvaart tot aan Meppel. De Reest heeft een verval van slechts 5 meter over een afstand van ruim 30 kilometer en de breedte van het Reestdal bedraagt gemiddeld 100 meter.. Het veenriviertje ontspringt in de voormalige veengebieden bij Lutten. Rond De Wijk zien we aan beide zijden van de Reest een aantal fraaie havezaten en oude boerderijen.
Overigens herbergt het Reestdal nog vele bijzondere plantensoorten. De Dotterbloem, maar ook zeldzaamheden als Grote pimpernel, Noordse zegge en Moeraskartelblad zijn aanwezig. U vindt ze vast tijdens het fietsen van deze Reestdalroute!

De Wijk

De Wijk wordt voor het eerst genoemd in 1383. De Wijk is nauw verbonden aan de havezates De Havixhorst, Dikninge, Dunnigen en Voorwijk en met het over de Reest gelegen dorpje IJhorst in Overijssel. Vroeger zei men van De Wijk dat het een dorp was zonder kerk en van IJhorst dat het een kerk was zonder dorp.

IJhorst

IJhorst wordt voor het eerst vermeld in 1176 als een dorpje met 5 boerderijen langs de Reest, waarvan er waarschijnlijk twee aan de Overijsselse kant. De kerk van IJhorst wordt in 1292 genoemd en was gewijd aan Sint Nicolaas. Het huidige gebouw dateert uit 1823. Onder het koor bevindt zich de grafkelder van de Heren van Munster en dateert uit 1658. In de grafkelder zijn de heren van De Havixhorst en de abten van het klooster Dikninge bijgezet. Naast de kerk staat een klokkenstoel op een fundament van zwerfkeien. Door de bouw van het klooster met kerk in Dikninge omstreeks 1325 zijn er nauwe banden geweest met de kerk in IJhorst. Het verhaal gaat dat er een onderaardse gang is geweest die beide kerken met elkaar verbond. Deze gang is tot op heden niet gevonden.

Fort

Fort is ontstaan na 1850 bij de veenontginning. Of er ooit een fort of een ander verdedigingswerk heeft gelegen is niet bekend. Ook de mogelijkheid van een voorde ( door de Reest) waar het woord fort van afgeleid zou zijn lijkt onwaarschijnlijk.

Boswachterij Staphorst

De boswachterij Staphorst ligt in midden van een bosarme streek. Hierdoor heeft het een grote aantrekkingskracht op dieren, waaronder de das met hun burchten. De bossen zijn tussen 1930 en 1940 aangelegd door werklozen uit het westen van het land als een werkverschaffingsproject. Het bos wordt afgewisseld met vennen en heidevelden. Tot 1970 werden in een aantal vennen nog turf gewonnen. Het grote heideveld ‘De Vier Bergen’ laat zien hoe het er ten tijde van de aanleg van het bos moet hebben uitgezien.

Lankhorst

Het buurtschap Lankhorst in de gemeente Staphorst bestaat voor het merendeel uit boerderijen langs de Lankhorsterweg. De kruising van de nabij gelegen A28 en A32 kreeg de naam knooppunt Lankhorst. Bij de aanleg van deze kruising zijn onderdelen gevonden van een Amerikaans gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft hier een Republic Thunderbolt P-47D. Het vliegtuig stortte neer tijdens luchtgevechten met Duitse jagers in 1944. De piloot vond hierbij de dood.

De Havixhorst / Dikninghe / Voorwijk

De Havixhorst wordt voor het eerst vermeld in 1409 in het archief van de abdij Dickninge. Het huidige landhuis dateert uit 1753. De bijbehoren tuin is opnieuw aangelegd in barokstijl. De tuin van de havezate is in gebruik als kruidentuin voor het restaurant en is vrij te bezichtigen. Op de plek Lutteke Havixhorst of te wel ‘De kleine Havixhorst’ aan de rand van het landgoed ligt het informatiecentrum ‘De Lokkerij’ over ooievaars.
Het 175 hectare grote landgoed Dikninge in Engelse landschapsstijl heeft een bewogen geschiedenis. In 1325 werd het klooster van Ruinen naar deze plek verplaatst en vanuit hier werden de kerken in Beilen, Blijdenstein Ruinen en Westerbork bediend. Na 1580 waarschijnlijk als gevolg van de 80-jarige oorlog waren de monniken verdwenen en in 1603 is het klooster opgeheven. In 1795 werd baron R.H. de Vos van Steenwijk de nieuwe eigenaar. Hij brak alle oude gebouwen af en plaatste een nieuw het huidige gebouw dat in 1813 werd voltooid.
Voorwijk werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd door W. Tonckens. Rond 1900 kwam het huis in het bezit van de familie De Vos van Steenwijk. Zowel het Huis als tuin zijn niet te bezoeken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Reestdalroute ook eens op www.route.nl/fietsroute/199370/reestdalroute. Deze route is uiteraard verkrijgbaar bij het TIP kantoor in Ruinen!

Ommetjes Ruinen

Ommetjes Ruinen

Zuidwest Drenthe Kaart

Zuidwest Drenthe Kaart

Fietsknooppuntenkaart

Fietsknooppuntenkaart

De Hutte Cosmetics

De Hutte Cosmetics

Huus van de Taol

huus van de taol

Fietsroutes

Fietsen in Drenthe

B’ART 2016

B'art