Echtenerroute

Benieuwd wat de Echtenerroute voor u in petto heeft? Lees onderstaande beschrijving en laat u verrassen door de vele idyllische plaatsen en de rijke historie die dit gebied rijk is.

Omschrijving Echtenerroute

EchtenerrouteDrenthe is rijk aan natuurschoon. Met deze route maak je kennis met Boswachterij Ruinen en Nationaal Park het Dwingelderveld. Ook ontdek je de prachtige dorpjes Ruinen en Echten.

Het Dwingelderveld

Boswachterij Ruinen was voor 1940 nog een woestenij van moerassig veen, woeste heide en zandverstuivingen. In 1940 zijn hier naaldbomen geplant voor de Limburgse kolenmijnen. Je fietst er nu door een stil en geurig bos. Een pareltje in het toch al zo fraaie Drenthe, zo mag je het Dwingelderveld gerust noemen. Je fietst er door het kloppend hart: een uitgestrekt nat heideveld met een bijna eindeloze, ongestoorde horizon. Wat een stilte.

Charmant Ruinen

Behalve natuurschoon zie je in Drenthe ook oude rietgedekte Saksische boerderijen en karakteristieke dorpen waar de tijd soms stilgestaan lijkt te hebben, zoals Ruinen. Aan de brink zie je hier de twaalfde-eeuwse Mariakerk. Een deel van Echten geniet beschermd dorpsgezicht. Er staan een havezate die oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw dateert en een prachtige witte villa. De route eindigt op de kleinschalige en kindvriendelijke Camping Klein Zwitserland.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Aan de rand van Ruinen kom je langs De Zaandplatte, een prachtige rietgedekte korenmolen uit 1625. Deze molen stond oorspronkelijk in Echten waar hij sterk in verval was geraakt. In 1964 is de molen afgebroken en op de huidige locatie geheel herbouwd. Ook vind je hier Bezoekerscentrum Dwingelderveld. In de permanente tentoonstelling leer je hier van alles over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Even verderop staat de Ruiner Schaapskooi die zo’n 300 Drentse Heideschapen herbergt. De kudde gaat iedere dag de hei op. Op de site van de Schaapskudde Ruinen staan de vertrek- en aankomsttijden, een unieke belevenis.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Echtenerroute ook eens op www.route.nl/fietsroute/395439/echtenerroute De Echtenerroute is uiteraard verkrijgbaar bij het TIP kantoor in Ruinen!

Ommetjes Ruinen

Ommetjes Ruinen

Zuidwest Drenthe Kaart

Zuidwest Drenthe Kaart

Fietsknooppuntenkaart

Fietsknooppuntenkaart

De Hutte Cosmetics

De Hutte Cosmetics

Huus van de Taol

huus van de taol

Fietsroutes

Fietsen in Drenthe

B’ART 2016

B'art