Dwingelderveldroute

Benieuwd wat de Dwingelderveldroute voor u in petto heeft? Lees onderstaande beschrijving en laat u verrassen door de vele idyllische plaatsen en de rijke historie die dit gebied rijk is.

Omschrijving Dwingelderveldroute

DwingelderveldrouteHet nationaal park Dwingelderveld is het pareltje waar deze route om draait. Dit 3692 hectare grote Nationaal Park bestaat uit nat heidegebied, omsloten door bossen, beekdalen en esgronden.

Dwingeloo

Dwingeloo is een van de plaatsen waar je doorheen fietst op deze route. Hier vind je bijzondere bezienswaardigheden zoals de hervormde Nicolaaskerk uit de 15e eeuw, havezate Westrup, het Schultehuis uit 1680 en verschillende Saksische boerderijen.

Astron

Astron is een andere bezienswaardigheid op deze route. Astron staat voor Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland. Het hoofdkantoor bevindt zich aan de rand van de Dwingeloosche Heide. Astron bedenkt en maakt instrumenten voor sterrenkundig onderzoek. Deze instrumenten worden in de meest geavanceerde telescopen gebruikt.

Nationaal Park Dwingelderveld

De kern van het 3692 hectare grote Nationaal Park Dwingelderveld is het natte heidegebied tussen Dwingeloo en Ruinen, het grootste van Europa. Het gebied wordt omsloten door bossen, beekdalen en esgronden. De belangrijkste voorwaarde voor de natte heide is de aanwezigheid van keileem in de bodem. Deze leem is afgezet in de voorlaatste IJstijd, 120.000-150.000 jaar geleden. Door beheer, plaggen en begrazing door vee wordt de heide in stand gehouden. In dieper gelegen plekken zijn vennen ontstaan. Een aantal hiervan zijn pingo-ruïnes, ontstaan door het smelten van een ijslens in de grond, waardoor er een kom met een walletje ontstaat. De voedselarme heide- en veengebieden zijn rijk aan allerlei bedreigde planten waaronder beenbreek, gevlekte orchis en klokjesgentiaan en dieren als veenbesparelmoervlinder, gentiaanblauwtje, adder, roodborsttapuit en geoorde fuut. Bijzonder zijn de jeneverbesstruwelen in het Lheebroekerzand. In het Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes met herder en één samen met runderen binnen de afrastering. De schapen zorgen er voor dat het gras niet de overhand dreigt te krijgen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Dwingelderveldroute ook eens op www.route.nl/fietsroute/199418/dwingelderveldroute Deze route is uiteraard verkrijgbaar bij het TIP kantoor in Ruinen!

Ommetjes Ruinen

Ommetjes Ruinen

Zuidwest Drenthe Kaart

Zuidwest Drenthe Kaart

Fietsknooppuntenkaart

Fietsknooppuntenkaart

De Hutte Cosmetics

De Hutte Cosmetics

Huus van de Taol

huus van de taol

Fietsroutes

Fietsen in Drenthe

B’ART 2016

B'art